Toto je archivní kopie zrušeného webu www.katolicka-dekadence.cz
Katolická dekadence
Katolická dekadence

Katolická dekadence

Gothic night v ostravském Templu

Před cca rokem a čtvrt jsme zde rozebírali souvislost Katolické dekadence s hudbou, stylem života a celkově vším spadajícím pod zjednodušený název „gothic“. Nyní se k tomuto tématu ještě jednou krátce vrátíme, avšak zcela jiným, neformálním a odlehčeným způsobem. Přinášíme vám report z jedné takové dá-li se to říct „gotické“ akce – trojkoncertu konaném ve čtvrtek 16.10.2008 v ostravském klubu Templ, nazvaném „Gothic nights“, kde účiňkovaly tři české kapely spadající do mezí tohoto žánru – Hrabě X z Ostravy, Jerusalem z Českých Budějovic a Alvaréz Peréz z Brna.

Do Templu dorážím cca přesně v 19:00, přičemž již po cestě jsem s úsměvem v tramvaji zpozoroval dvě cca 18tileté dívčiny oděné celé v černém. Bylo mi hned jasné, že míří tam kam já, co do oděvu vybaven zcela „nepatřičně“, ale věci nejsou jen o vnějšku, resp. formě, že :) Na slušně zaplněném místě činu pak vidím že polovinu osazenstva tvoří samí „černooděnci“. Potěšující je že vstup je zdarma. Přisedám ke stolu blízko pódia, kde již drží místo Pavel alias Tim, se kterým jsem se seznámil takřka přesně před rokem na stejním místě na takřka stejném koncertě (chyběli Alvaréz Peréz). Koupím pro nás 2 piva, jdu ke stolu a s Pavlem kecáme a čekáme na první kapelu. Tou již podle image na pódiu nemůže být nikdo jiný než …

Alvaréz Peréz

Alvaréz Peréz

Jako první nastoupili Brněnští Alvaréz Peréz, kapela, kterou jsem naživo shlédl a slyšel poprvé. Brněnská čtveřice (resp. tentokrát pětice, posílená o druhého kytaristu), pojmenovaná dle tuším dědečka (nebo nějakého předka) zpěvačky a baskytaristky Ellen, důrazně dbala na image, čemuž odpovídalo jak odění členů, tak aranž pódia. Hned na začátku – zvlášť kytarista – dali najevo, že dnešní koncert je pro ně jiný a zvláštní, a to tím, že celé osaznestvo klubu spočívalo u stolků v poloze sedmo. Zřejmě je ze svých koncertů kapela zvyklá na kotel pod pódiem, který se na začátku naprosto nekonal, a asi je to trochu rozhodilo. Možná k tomu přispěla i nevděčná role první kapely večera. Kytaristé se „pařením“ snažili publikum vyburcovat k tanci, ale dařilo se jim jej maximálně lehce rozhoupat – kousek od pódia se v průběhu hraní vytvořila několikačlenná černá skupinka. Krom toho mi jejich muzika z globálního pohledu ani nepřišla jako vyloženě „pařební“, ale to může být jen můj osobní dojem. Celkově mě jejich koncert ani vyloženě nezklamal, ale ani nějak zvlášť nenadchl a na pro mě největší pecku – z odehraného repertoáru jsem znal tak polovinu – klipové Flowers of the night nakonec nedošlo. Věřím ale že následující koncerty jim vyjdou líp. Jinak ze zcela nehudebního soudku – zpěvačka i klávesistka byly pohledné :)

V pauze jdu koupit druhé pivo a podle dění na pódiu je mi za chvíli jasné, že jako druzí nastoupí domácí

Hrabě X

Hrabě X

Hned na začátku se přiznám, že ze všech tří účinkujících jsem se na ně těšil relativně nejmíň. Viděl jsem je od jejich reunionu již asi 4-5krát a po prvních dvou z těch 4-5ti koncertů to mělo sestupnou tendenci. Přišlo mi že od odchodu basáka se kapela trochu hledá. Holt tak to bývá. Každopádně druhé pivo, lehká chuť trochu si „zapařit“ a jak se záhy ukázalo i kapela sama udělaly své. Někdy se člověk těší a je zklamán a někdy je to zcela naopak . Nic zvláštního nečeká a je příjemně překvapen. To byl případ Hrabě X. Tentokrát to prostě mělo energii a jejich dynamické, řízné, česky zpívané „smutné písně“, jak kapela sama inzeruje, mi sedly. Na tom že by kapela potřebovala zpěváka (Dalibor hlavně ze začátku zpíval občas těžce falešně) to nic němení, ale dnes se to prostě povedlo. Včetně pomalejšího, docela povedeného coveru od The Cure – klasické Boys don´t cry.

Nabuzen a uvolňován druhým pivem v pauze spolu s Pavlem kecám se členy zbývající kapely Jerusalem, kteří nás dokonce poznávají z loňska – velmi potěšující. Ještě se loučím se druhým spolusedícím u stolu, který přišel na Hrabě ale byl zklamán, jelikož zpěvák který s nima zpíval v 90tých letech s kapelou již nezpívá, přičemž to byl člověk kvůli kterému spolusedící na koncert dorazil, jelikož to byl jeho bývalý učitel zpěvu … Po nazvučení kapely přicházím uvolněn pod pódium s taškou na zádech, to proto, aby mi nikdo nešlohnul foťák, který v ní spočíval, a na pódium nastoupí

Jerusalem

Jerusalem

Otevřeně přiznám, že to byla kapela, na kterou jsem se těšil nejvíc (Pavel přišel jen kvůli nim :)). A upřímně, jsem na rozpacích, co teď vlastně napsat, aby to aspoň trošku vystihlo to, co se dělo na pódiu i pod pódiem … od úvodního Vypnutého proudu (či jak se ta píseň jmenovala) z pódia sršela smršť fantastické muziky a výkonu muzikantů, která mě spolu s třetím – tenrokrát již malým, přece jen snesu toho málo – radegastem absolutně uvolnila a v takové pohodě a tak svobodně jsem si na koncertě nezapařil snad nikdy. A věřte že jsem nebyl sám, kdo křepčil pod pódiem … vydatný přísun mi absolutně vyhovujícího zpěvného gothic pop-rocku, tenrokrát především rocku, neměl naprosto vůbec žádnou chybu a rozlil po celém klubu naprosto parádní atmosféru. Závěrečná Cihly a chrom, jíž jsem si od kapely vyžádal již před koncertem, završila pro mě takřka dokonalé vystoupení, které při vší úctě k předchozím kapelám jejich výkony naprosto zastínilo. Jednoduše – nejlepší nakonec … po skončení pochválím muzikanty, rozloučím se s Honzou, Romanem a kytaristou Alvarézů podáním ruky a mizím z Templu …

Na závěr: chce-li čtenář Katolické dekadence sám nahlédnout, má-li Katolická dekadence s tzv. „gotikou“ opravdu něco společného, anebo je to z jeho hlediska nesmysl, myslím že podobný koncert mu to aspoň trošinku napoví. Nelze než čtenáři, bude-li to pro něj dostupné, doporučit navštívit jednu ze dvou zbývajících „gotických nocí“ – 1.11.2008 v Marty´s klubu v Českých Budějovicích, nebo 12.11. v Brněnském Metro music baru.

Maftík, 16.10.2008

ještě pár informací o účiňkujících kapelách

Alvaréz Peréz:

oficiální web: http://www.alvarezperez.com

bandzone profil: http://bandzone.cz/alvarezperez

klip „Flowers of the night“: http://www.youtube.com/watch?v=Cla2IF5jw3A

Hrabě X:

oficiální web: http://www.hrabex.cz

bandzone profil: http://bandzone.cz/hrabex

klip „Horkost“: http://www.youtube.com/watch?v=ky063R0i1zs

Jerusalem:

oficiální web: http://www.jerusalem.cz

bandzone profil: http://bandzone.cz/jerusalem


Počet komentářů: 3

  1. Františka napsal(a):

    To je docela škoda, že jsem prošvihla nějakou podobnou akci v Praze. Určitě něco bylo. Ráda bych tenhle typ hudby slyšela naživo. Nebo se něco podobného v Praze snad chystá?

  2. Maftik napsal(a):

    Momentálně o žádné nevím, ale neboj, pokud něco bude a budu o tom vědět, budu Tě určitě informovat :)

  3. Maftík napsal(a):

    Tak (nejen) pro Františku – příští týden v pátek 19.12. – asi ve 20:00, i když na jisto to nevím – vystoupí mnou zde vychválená kapela Jerusalem v pražském klubu Ungelt (http://www.jazzungelt.cz/). Mohu rozhodně doporučit.

Napiště komentář