Toto je archivní kopie zrušeného webu www.katolicka-dekadence.cz
Katolická dekadence
Katolická dekadence

Katolická dekadence

Františka Jirousová: Evoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de Chardin

V elektronickém časopise Filosofie dnes mi vyšel článek:
Evoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de Chardin.
Jako článek je trochu delší z důvodu, že byl myšlen spíše jako stručná sekundární literatura. Konkrétně jako systematický přehled základních témat Teilhardova díla, výklad hlavních pojmů, nastínění některých důležitých problémů (svoboda a otázka zla v evolučním kosmu) včetně přehledu nejnovější literatury.
Článek v podstatě kopíruje první kapitolu mé dizertační práce.

Filosofie dnes je odborný recenzovaný časopis “pro filosofii a filosofické otázky společenských věd, věnovaný tématům, která jsou pro filosofii zajímavá a podnětná právě dnes“. To píšu proto, že jsem byla kdesi obviněna, že nekriticky adoruju Teilharda. Nu, k tomu snad i pomlčím, každopádně recenzovaný časopis znamená, že článek musí být anonymně posouzen dvěma redakcí vybranými odborníky, jejichž jména autorovi nejsou sdělena, a může být otištěn jen po kladných posudcích. Tedy v žádném případě by nemohlo být otištěno něco, kde se objevuje “nekritická adorace”.
To obvinění se týkalo konkrétně mého “článku” zde uveřejněného pod názvem “Ke 130. výročí narození Teilharda de Chardin”. V úvodu jsem ho ovšem výslovně označila jako svoji subjektivní výpověď. Takže pokud mé chápání Teilharda chce někdo kritizovat, je k tomu vhodný právě článek Evoluce jako cesta k Bohu.

Jinak se samozřejmě omlouvám za děsně dlouhou dobu, kdy se na těchto stránkách neaktualizovalo, ale holt se teď zabývám něčím jiným. A myslím, že Teilhard de Chardin z mnoha důvodů do programu Katolické dekadence patří. A časem se tady objeví i něco jiného, pracuju na více věcech.
Všechny zdravím!
F.J.

Počet komentářů: 3

  1. bzzzwa napsal(a):

    Děkuji za výborně napsaný shrnující článek. Fascinuje mě, jak jsou Teilhardovy myšlenky vytlačeny na okraj nejen ve vědě, ale i v církvi (pravda, teologové s Teilhardem pracují, ale na běžné církevní praxi se to moc nepozná..).
    Nejvíce jsem zvědavý, jak nám Teilhardovy myšlenky pomohou pochopit nadcházející transformaci 21/12/2012. Je už lidstvo dostatečně nacpané do malého prostoru při vysoké komplexitě, aby se v předpověděném datu odehrál emergentní skok?

  2. Františka napsal(a):

    to datum podle mě nemá žádné odůvodnění, je to jen kouzlo desítkové soustavy… Ale i kdyby – Když vezmeme Teilhardovu filosofii, tak lidstvo je sice dost nacpané do malého prostoru, ale vůbec není komplexní. Kritérium komplexity je takové, že každý člověk má svůj nenahraditelný úkol, kterým přispívá k funkci celku. (jako orgány v lidském těle např., které jsou ovšem nahraditelné, takže ani toto není vhodné přirovnání). V dnešní společnosti je příliš mnoho skupin, které neuznávají hodnotu odlišných názorů, a příliš mnoho jedinců, kteří nemají možnost uplatnit své schopnosti. Takže naše společnost komplexní není, ačkoli je nacpaná dost a dost :)

  3. bzzzwa napsal(a):

    Samozřejmě jestli je to TO datum, asi nepoznáme do té doby, ale pak už nám to bude jasné.. :)
    Co se týče emergentního skoku, tam je podle mě nejvíc fascinující, že před ním není vidět vyšší komplexita, ale jenom ta “nacpanost”. Před singularitou vlastně není vůbec šance odhalit, co bude po ní.. i samotnou singularitu předpovídají spíše proroci, než vědci.. Není náhodou, že o teleologickém cíli dějin uvažují jen mystici a uživatelé halucinogenních hub… a katoličtí dekadenti :)

Napiště komentář