Toto je archivní kopie zrušeného webu www.katolicka-dekadence.cz
Katolická dekadence
Katolická dekadence

Katolická dekadence

Leon Bloy: Stránky z díla

Obálka knihy Léona Bloye uvedl do českého prostředí před stoletím Josef Florian. Nyní nakladatelství Triáda vydalo překlad antologie z Bloyova díla. Bloy je pro nás spisovatel, který má velmi blízko ke Katolické dekadenci. Jeho knihy by se měly číst i v dnešní době, mají současnému světu a křesťanům mnoho co říci. Prostě – v knihovně “katolického dekadenta” by takhle kniha neměla chybět.

Anotace: Rozsáhlý výbor z díla francouzského prozaika (1846-1917), které významně ovlivnilo jak autory počátku 20. století, tak nastupující meziválečnou generaci ve Francii, stejně jako v českých zemích (Florian, Deml, Čep aj.), a jehož kvality ocenili i spisovatelé pozdější, například Jorge Luis Borges. Antologie Raissy Maritainové představuje Léona Bloy ve dvanácti oddílech jako vynikajícího stylistu, břitkého myslitele a básníka “zázraku Stvoření”. Předmluvu napsal filosof Jacques Maritain. Knihu přeložila Věra Dvořáková, obsahuje též bibliografii L. Bloy a soupis českých knižních překladů. Vychází u příležitosti 160. výročí narození a 90. výročí úmrtí L. B.

(Úryvek z recenze, kterou pro Lidové noviny napsal Kazimír Turek, 30.7.): “Kdyby Bloy dnes vstal z hrobu, s hrůzou (nebo se zadostiučiněním) by shledal, že současnost je vítězstvím měšťáctví, kterým tak pohrdal. Viděl by svět, který celý do své moci získal obchod. Svět, v němž se dobročinnost projevuje tím, že lidé nakupují zboží s cedulkou „výtěžek jde na potřebné“. Svět, v němž popové hvězdy točí klipy, aby tím upozornily na nespravedlnost, a přitom by jejich peníze nakrmily desetitisíce hladovějících na jiných kontinentech. Svět, v němž většina lidí „uklidila smrt pod koberec“ a svůj duchovní život zredukovala na sledování televizních seriálů. Kde lidé nevyžadují pomoc po bližních, ale po státu. Viděl by svět, kde se všichni chtějí bavit a vyhnout se utrpení, které život přirozeně provází. A to vše je důvod, proč Bloye číst i dnes.”

Cena knihy: 370 kč. Počet stran: 373. Vyšlo: červen 2007

Počet komentářů: 2

  1. Františka napsal(a):

    četl jste to někdo? Mně by zajímalo, z jakých konkrétních knih tam jsou ukázky. Myslím, že skoro všechny důležitý Bloyovy díla mám doma. Jsou tam věci z deníků? Já tu knihu mám objednanou, ale ještě nedošla. Doufám, že něco ze Zoufalce tam je…

  2. Marťa napsal(a):

    Ó, moje drahá sestro, samozřejmě jsem to nečetla (jak víš, jsem v tomto směru zcela retardovaná), ale tvůj příspěvek je tu tak osamělý, že jsem se rozhodla dělat ti společnost. Já od Bloye znám jediný citát: “Každý křesťan bez hrdinství je prase” (naše Anička by řekla “praseta”). Ať tak či tak, každý z nás je čas od času tímto prasetou, tak přeji všem, aby to bylo co nejměně.

Napiště komentář