Toto je archivní kopie zrušeného webu www.katolicka-dekadence.cz
Katolická dekadence
Katolická dekadence

Katolická dekadence

Občanské sdružení Magorův statek

Milí přátelé,

dovolte, abychom vás informovali o sdružení Magorův statek, které založili potomci Ivana Martina Jirouse – Františka, Marta a Daniel. Cílem sdružení je záchrana zemědělské usedlosti v Prostředním Vydří, kde básník, bojovník za svobodu v době totality a vůdčí osobnost undergroundu, Ivan Jirous, řečený Magor, pořádal hudební festivaly a pobýval zde v letních měsících.

Úmyslem sdružení je statek opravit a vybudovat zde Jirousův památník, který by sloužil jako zázemí pro badatele z řad studentů, literárních vědců a umělců a umožnit zde pořádání menších kulturních akcí. V budoucnu bychom zde chtěli vybudovat také několik ubytovacích prostor pro přátele Jirousova odkazu, umělce a badatele.

Finanční prostředky budeme získávat pomocí veřejné sbírky a žádostí o dotace. Vzhledem k tomu, že tyto prostředky budou dostupné až za delší čas a statek je v havarijním stavu, jednou z možností jsou také členské příspěvky. Pokud se podaří vytvořit dostatečně širokou členskou základnu o počtu několik set lidí, roční příspěvek 250 Kč by stačil na záchranu hlavní budovy a zakonzervování statku do doby, než bude možné získat další finanční pomoc. Členské příspěvky by byly tento rok ihned užity na opravu krovu a štítu hlavní budovy, čímž by se zabránilo jejímu možnému nenávratnému poškození v zimních měsících.

Milí přátelé, záleží-li vám na osudu Jirousova statku, můžete se stát členy našeho občanského sdružení. Pošlete roční příspěvek ve výši 250 Kč na účet 254497555/0300, variabilní symbol 2012. (Kdo má možnost a chuť pomoci, může přispět i vyšší částkou). Na konci roku bude všem členům zaslána výroční zpráva s přehledem všech užitých prostředků, v letních měsících roku 2013 se bude konat členská schůze, na kterou budou pozváni všichni členové sdružení a kde se budou moci vyjádřit hlasováním k dalšímu pokračování činnosti a podat své návrhy.

Za občanské sdružení Magorův statek
s díky za pomoc a podporu

Františka Jirousová, předsedkyně
Marta Veselá Jirousová, místopředsedkyně
Daniel Degtěv, člen výboru sdružení

Více informací na http://www.facebook.com/MagoruvStatek (stránky jsou veřejně přístupné i bez registrace na Facebooku) Zde je možnost sledovat průběh oprav a shlédnout fotografie.

Občanské sdružení Magorův statek bylo zaregistrováno u Ministerstva vnitra dne 13. 7. pod č. j. VS/1-1/89467/12-R.

Počet komentářů: 6

  1. Františka napsal(a):

    prý tady nejsou přidávat komentáře, tak to zkouším.

  2. Františka napsal(a):

    No vida. Tak mě to jde.

  3. Větší vlastenec napsal(a):

    Mně taky. Leč pohled na ony ruiny mi bere dech i slova z prstů.
    Jsem stavař, pár podobných pozůstatků dlouhého hodováni Zubu času jsem opravoval/likvidoval.
    Žel Bohu, nemohu Vám najisto slíbit pomoc; mám nyní spoustu povinností a starostí. Ale budu-li moci v budoucnu, pomohu.
    Jen mne tak napadá: Z romantických ruin zpětně tvořit prozaické stavení – je málo činností MÉNĚ dekadentních.

    Bůh Vám pomáhej, člověk aspoň neškoď.

  4. Františka napsal(a):

    Díky. Naštěstí to není ale ruina. Statika budov je v pořádku, krovy taky. Jen to vypadá jako ruina :)
    Romantické to tam sice je, ale bude to ještě romantičtější, až se tam bude dát například zatopit a nebude teplo utíkat vytmlácenými okny a žádnými dveřmi. Chci to opravit do stavu, v jakém to táta koupil. To by pak vznikla naprosto romantická chalupa, jaká se už dnes nevidí!

  5. cdadad napsal(a):

    bych taky chtel aby mi lidi posilali prachy abych si moh opravit chalupu

  6. Františka napsal(a):

    To máte jednoduchý: musí Vám například zemřít někdo z rodiny, na kom lidem hodně záleželo a kdo na té chalupě bydlel a lidi tam zval, a musíte pak tu chalupu nabídnout veřejnosti, aby tam mohl kdokoli kdykoli přijet a bydlet a pak Vám ty peníze rádi pošlou.

Napiště komentář